Selecteer een pagina

Ondertussen heb ik het al heel vaak over glutenintolerantie gehad op mijn blog. Jullie weten (tenzij je natuurlijk nieuw bent) al lang dat ik Coeliakie heb en het is ook niets nieuws dat ik dus geen gluten mag. Grote kans dat de meesten van jullie wel weten dat veel dingen met granen, dus bijvoorbeeld brood, cake, koekjes, etc. een no go voor mij zijn. Waar ik het echter nog weinig tot niet over heb gehad is wat er dan precies gebeurt. Vandaar vandaag een blog over de medische kant van coeliakie.

Het onderwerp van deze Wij Bloggen Glutenvrij is dus de medische kant, maar ik zal eerst uitleggen waarom hiervoor is gekozen. Iedere maand bloggen wij op de 15e. Een vreemde datum, denk je misschien, maar dat is het voor ons niet! Op 15 februari 1905 werd namelijk Willem Karel Dicke geboren. Dr. Dicke was een Nederlandse kinderarts die als eerste het glutenvrije dieet ontwikkelde. Hij veranderde daarmee de behandeling van zieke kinderen met coeliakie en heeft er dus voor gezorgd dat wij vandaag de dag een normaal leven kunnen lijden, mits zonder gluten. Om hem eer aan te doen bloggen wij dus iedere 15e van de maand en is deze dag erg speciaal: precies 110 jaar geleden werd Dr. Dicke geboren!

Goed, terug naar het medische verhaal. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Als je coeliakie hebt zorgt dit eiwit ervoor dat je darmen kapot gaan. Je darmen nemen veel voedingsstoffen op en hebben daarom een enorm oppervlak. Dit grote oppervlak wordt gecreëerd door middel van plooien en uitsteeksels, ook wel villi of darmvlokken genoemd. Als ik, of iemand anders met coeliakie, gluten eet, ontstaan er ontstekingen in het darmslijmvlies. Dit zorgt ervoor dat de darmvlokken als het ware verdwijnen en de darmen dus glad worden. Voedingsstoffen worden dan minder goed opgenomen en kunnen er allerlei klachten ontstaan.

De klachten die ontstaan kunnen per persoon extreem verschillen. Zo was ik zelf verre van dun en klein, maar behoort afvallen en een groeistoornis wel bij een van de klassieke symptomen. Zelf had ik o.a. last van buikpijn, diarree, obstipatie en bloedarmoede. Er worden echter extreem veel symptomen met coeliakie in verband gebracht. Niet alleen fysieke, maar ook psychische klachten komen vaak voor. Iets waar ik zelf bijvoorbeeld tot voor kort nog nooit van gehoord had is brain fog. Als je hier last van hebt kan je je slecht concentreren, moeilijk uit je woorden komen en voelt het aan alsof je een soort watten in je hoofd hebt.

Coeliakie is een auto-immuunziekte en chronische ziekte. De ziekte wordt daarnaast in verband gebracht met verschillende andere auto-immuunziektes. Zoals een vaak voorkomende combi Diabetes type 1 en coeliakie. Zo heb je als coeliakie patiënt ook een verhoogde kans op diabetes type 1. Ook is het zo dat als een familielid van je coeliakie heeft, je een grotere kans hebt om dezelfde ziekte te krijgen. Het is echter dan weer niet erfelijk.

Misschien vraag je je nu wel af: goh, er is al zoveel bekend over coeliakie, is er ondertussen dan niet een ander medicijn dan een glutenvrij dieet? Jammer genoeg is daarop het antwoord nu nog nee. Er zijn echter de afgelopen tijd wel een aantal ontwikkelingen geweest die een mooie toekomst bieden!

Ben je benieuwd naar de invulling van dit onderwerp door andere bloggers? Hieronder een lijstje met iedereen die meedoet:
Creatief Glutenvrij
Glutenvrije Mama
Laurienis.com
Rijstwafel
Stories of a Celiac
The Dutch Celiac
Ik ben glutenvrij

Bronnen: glutenvrij.nl & mlds.nl