Selecteer een pagina

Als er iets onlosmakelijk verbonden staat met Koningsdag – of in mijn ogen nog altijd Koninginnedag – dan is het wel de kleur oranje. Overal en op alles kom je het tegen: in de straten, op de shirts, oranje zonnebrillen, op gezichten en natuurlijk op eten. Alles waar oranje aan toegevoegd kan worden, wordt het aan toegevoegd. En van al die oranje artikelen, waren de tompoucen bij mij toch wel favoriet.

Eén keer per jaar waren de tompoucen niet roze, maar oranje, en dat vond ik altijd ontzettend bijzonder. Nu lijkt het natuurlijk logisch dat ik een glutenvrij recept voor oranje tompoucen ga delen. Ik moet je echter teleurstellen: dit is niet het geval. Ik heb een paar keer geprobeerd om tompoucen te maken – saaie roze – en hoewel ze best lekker waren, had het oog het slecht te verduren en zat alles eronder. Ik ben er ondertussen van overtuigd dat je moet kunnen toveren om mooie tompoucen te maken.
Toen bleef dus de vraag, wat kan ik wel uit mijn handen toveren, kan ik oranje maken en is ook lekker? Al gauw kwam ik bij soesjes uit. Heuze koningssoesjes wel te verstaan (ja sorry jongens, zo creatief ben ik nou ook weer niet). En laat ik dat recept nou vandaag wél met jullie delen!

Koningssoesjes

Bereidingstijd: 35 minuten Baktijd: 25 minuten Wachttijd: 1,5 uur Totale tijd: 2,5 uur

Ingrediënten:

Beslag:IMG_3666

 • 3 eiwitten
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 el suiker
 • snufje zout

Vulling:

 • 125 ml slagroom
 • 1 el suiker

Glazuur:

 • 250 gram poedersuiker
 • water
 • oranje kleurstof (of geel en rood van bijvoorbeeld Dr. Oetker)

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Doe alle ingrediënten voor het beslag samen in een vetvrije kom en klop het geheel tot het schuim stijf is geworden.
 3. Maak kleine bolletjes op een bakplaat, in totaal kun je er ongeveer 20 uit halen. Hoe mooier de soesjes nu zijn (dus zonder punten), hoe beter ze er straks uit zien.
 4. Bak de bollen goudbruin af in ongeveer 25 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van hoe groot je ze hebt gemaakt, het beste is om na ongeveer een kwartier ze goed in de gaten te houden. De bollen moeten nog een tijdje in de oven blijven nadat de buitenkant goudbruin is geworden, anders zijn ze niet goed gaar van binnen. Je kan testen of ze goed zijn door voorzichtig een bol van het bakpapier af proberen te halen. Als dit redelijk makkelijk gaat, zijn ze gaar.
 5. Terwijl je de bollen laat afkoelen, kan je de vulling en het glazuur maken. Doe de slagroom en suiker samen in een kom en klop dit op.
 6. Zeef de poedersuiker voor het glazuur.
 7. Voeg daarna steeds beetje bij beetje water toe en roer dit door de poedersuiker. Blijf dit doen totdat je glazuur goed vloeibaar is geworden.
 8. Voeg nu de kleurstof toe.
 9. Als je soesjes zijn afgekoeld, kan je in de onderkant met een mesje een klein gat maken door een kruisje erin te snijden.
 10. Spuit vervolgens de soesjes vol met de slagroom.
 11. Nu kan je de glazuur erover heen doen. Ik vond dit het makkelijkste gaan door mijn glazuur in een grote kom te doen en de soesjes hier een paar keer in om te draaien, totdat ze helemaal onder het glazuur zaten. Vervolgens gebruikte ik twee dessertlepels om ze even te laten uitlekken, waarna ik ze op een bord legde.
  Het glazuur moet nog 1,5 uitharden in de koelkast.

IMG_3669

Nog meer glutenvrije berichten lezen over Koningsdag? De volgende bloggers hebben ook allemaal voor Wij Bloggen Glutenvrij geschreven:

Glutenvrije Mama
De Glutenvrije Man
Ik Ben Glutenvrij