Vorige week sprak ik over 7 dingen die je deze zomer moet doen. En nee, dan bedoel ik geen leuke dingen, maar achterstallige klusjes: een daarvan is het opruimen van je laptop. De dag dat je jouw laptop voor de eerste keer aanzette, was hij waarschijnlijk nog heerlijk snel, maar naarmate de tijd vordert, wordt hij steeds slomer. Jammer genoeg zal hij nooit meer de oude worden, maar het opruimen kan wel enorm helpen! Maar, hoe pak je dat nu goed aan? Deze guide maakt je laptop weer helemaal schoon!
Het begin: programma’s
Dat programma klinkt ideaal en die zou je wel eens uit willen proberen en – al gauw loopt je laptop vol. Ondertussen zullen er vast programma’s zijn die je niet meer gebruikt, nooit hebt gebruikt of die verouderd zijn. Tijd om die eens weg te gooien! Meestal nemen die behoorlijk wat ruimte in beslag, dus dat ruimt alvast lekker op. Dus pak je lijst met programma’s erbij en kijk eens echt kritisch naar de lijst. Oh – één tip – gooi niets weg waarover je twijfelt. Je wilt niet dat je computer straks niet meer werkt!
Op een Windows laptop kom je bij de lijst door naar Control Panel – Programs – Programs and Features te gaan.
De downloads folder
Wil je überhaupt weten hoeveel hier instaat? Waarschijnlijk niet. Geloof me, ik zat rond de 20GB – ja echt. Het is dan ook geen leuk klusje, deze bakbeest opruimen. Het voordeel is dan wel weer dat je al gauw veel extra ruimte overhebt!
Ga naar Computer – DATA (D:) – Downloads.
CCleaner
Nu je het eerste handmatige werk heb gehad, wordt het tijd voor een tooltje! Als het goed is heb je nu al weer wat ruimte over en dus kan je deze tool downloaden en installeren. CCleaner is een gratis programma die helpt je laptop op te schonen. Hij maakt een ‘scan’ van je computer en berekent hoeveel ruimte hij vrij kan maken door bestanden weg te gooien. Vervolgens kan je zelf kiezen wat je wilt weggooien. Zo heb ik al mijn instellingen voor Google Chrome laten staan, maar konden die van Firefox en Internet Explorer zonder problemen weg.
Download het programma hier (de gratis variant), draai een scan en selecteer wat je wilt verwijderen.
OneDrive, Google Drive en Dropbox
Grote kans dat je een van deze cloud diensten gebruikt. Ideaal, alles is opgeslagen in de cloud zodat je vanaf iedere plek erbij kan. Echter is er één nadeel: als je het als applicatie gebruikt, staan al die bestanden ook op je laptop opgeslagen. En dat neemt dus een hoop ruimte in beslag. Zelf heb ik de applicatie van Google Drive daarom verwijderd, ik gebruik het toch alleen vanaf de website. Je kan echter ook de instellingen aanpassen.
Verwijder de applicatie in de programmalijst of ga naar het programma en wijzig de instellingen.
Het laatste stuk
Nog steeds (te) weinig ruimte over? Dan wordt het tijd om je folders uit te pluizen. Begin van de computer file en ga naar de harde schijf die vol zit. Vervolgens kan je per folder of file bekijken hoeveel ruimte hij inneemt. Staat er in de kolom size geen cijfer? Klik dan met de rechtermuisklik op het bestand en ga naar properties. Hij moet soms even laden, maar uiteindelijk zie je hier wel de grootte staan.
Je komt nu – als het goed is – vanzelf het grootste bestand tegen. Blijf zoeken tot je in een map eindigt waar bestanden staan (zoals een map met video’s of foto’s) die je (eventueel) kunt verwijderen. Herhaal dit tot je alle grote mappen gehad hebt en je genoeg verwijderd hebt.
Zoek vanuit Computer de grootste files die je kunt verwijderen.
Externe harde schijf
Toch nog weinig ruimte over? Dan is een externe harde schijf ideaal. Video’s en foto’s zijn ideaal om hierop te bewaren. Vooral de eerste, aangezien die erg veel ruimte in beslag nemen terwijl je ze vaak amper bekijkt of gebruikt.
Het is een klusje waar aardig wat tijd in gaat zitten, zeker als je het een tijdje hebt uitgesteld. Maar om je wat goede moed te geven: ik heb mijn laptop net opgeruimd en heb meer dan 100GB vrijgemaakt! (Ja echt!)
Heb jij een georganiseerde laptop? Of staat hij veel te vol en kan je nooit iets vinden?
Pin dit:
Wat een handige tips, sla ik meteen even op! (Haha, dat klinkt heel dom na zo’n artikel)