Selecteer een pagina

Een van de beste productiviteitsboeken? Lezen, weten en niet vergeten van Mark Tigchelaar, als je het mij vraagt. Het is een klein boekje (ik las het de laatste keer in 1,5 uur!), maar het staat wel boordevol goede tips. Die tips hebben mij enorm geholpen in zowel mijn studie als mijn werk, dus werd het wel eens tijd om mijn belangrijkste lessen te delen!

Lezen, weten en niet vergeten bevat 152 pagina’s. Dat is helemaal niet veel als je bedenkt dat het boekje niet langer is dan 20 cm. In zijn boek bespreekt Mark Tigchelaar misschien wel het grootste probleem van deze tijd: we worden overladen met informatie. En we zijn er helemaal niet zo goed in om daarmee om te gaan. Om dat op te lossen deelt hij 8 principes die samen zijn methode vormen om beter met informatie om te gaan. Zodat je uiteindelijk teksten leest, weet wat er staat en de tekst ook onthoud.

Nou ga ik natuurlijk niet alle 8 principes met je delen (daarvoor moet je het boekje toch maar lezen ;) ), maar ik deel wel graag de tips die mij het beste hebben geholpen!

Afleiding is verveling

Ik heb nogal eens de neiging om een beetje af te dwalen tijdens gesprekken. Of tijdens een telefoongesprek me opeens te bedenken dat ik nog een boodschap moet doen. Resultaat: ik ben de draad kwijt van het gesprek dat ik aan het voeren was. In het boek wordt uitgelegd hoe dit komt en ook hoe je dit voorkomt.

Die oplossing is eigenlijk vrij simpel: zorg voor een kleine afleiding. Zorg bijvoorbeeld voor een voorwerp waar je mee kan frutselen. Dat deed ik al wel vaker, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat het me helpt met het volgen van een gesprek.

Volg de pen

Ken je dat beeld van oude(re) mensen die de krant lezen, door een pen langs alle woorden te laten gaan? Dat vond ik er dus altijd een beetje suf uitzien, maar ondertussen ben ik erachter dat het geniaal is.

Die pen zorgt ervoor dat je veel beter en vaak ook sneller een tekst leest. Dit komt mede doordat onze ogen heel veel op en neer springen tijdens het lezen. Het volgen van beweging is echter makkelijker voor ons. Bedenk je maar eens hoe snel je wordt afgeleid door beweging. Als je de pen (of je vinger) dus meebeweegt, wordt het veel makkelijker om je ogen goed over de tekst te laten glijden.

Daarnaast sluit dit ook nog aan op het vorige punt. Als ik merk dat ik te snel afgeleid wordt door mijn eigen gedachten, dan ga ik de pen sneller bewegen. Resultaat: ik lees sneller én bewuster!

Doe mij maar single

Vrouwen zouden zogenaamd kunnen multitasken. Zogenaamd, want in feite zijn we (vrouwen en mannen) daar heel slecht in. Toch deed ik dit tot ik dit boek las regelmatig. Als ik aan het studeren was, las ik bijvoorbeeld een tekst en vatte ik het tegelijkertijd samen. Daardoor was ik continu aan het switchen tussen twee taken. Dat kost uiteindelijk veel meer tijd dan als ik het achter elkaar doe (dus eerst lezen, daarna samenvatten). Sinds ik dit toe pas in mijn studie en mijn werk, merk ik echt wel een tijdswinst.

Dit zijn de 3 belangrijkste lessen die ik heb geleerd van het boekje, maar er staan nog veel meer fijne tips in. Mocht je het willen bestellen, dan kan je dat hier doen.

Deze blog bevat affiliate links.