Een zoektocht op Facebook en je kan vaak al een hele hoop weten over iemand. Uit welke plaats diegene komt, hoe oud hij/zij is, wat zijn/haar interesses zijn enz. Je hebt vaak toegang tot vele foto’s en kan, zonder dat iemand het weet, een persoon al aardig goed leren kennen. Eigenlijk zorgen we hier zelf voor. Een fotootje vanaf het strand, een update over een avondje uit of een selfie op een dagje weg: alles wordt gedeeld. Bloggen is hier misschien nog wel het uiterste van. Maar hoe combineer je dat met online privacy?
Delen
Nee, ik deel niet ieder detail, maar hier, en op vele andere blogs, krijg je heel veel over de persoon achter de blog te weten komen. Jullie weten dat ik een twijfelkont ben, welke studie ik volg, dat ik een ochtendmens ben, dat ik graag op kamers wil en nog veel meer. Zonder ook maar ooit een woord tegen me in het echt gezegd te hoeven hebben. Als je daarbij ook nog mijn social media volgt kan je een aardig goed profiel van mij schetsen.
Ergens vind ik dat delen leuk. Ik schrijf graag over mijn ervaringen, of probeer mijn ervaringen in mijn posts te verwerken, en ben ook niet vies van het delen van een foto of update op social media. Tegelijkertijd voel ik ook een soort terughoudendheid met social media. Al sinds ik eraan begon, weet ik dat er ook gevaren aan zitten. Alles wat je online plaatst, gaat nooit meer weg. Nee, ook niet die ietwat genante foto die je toch maar weer verwijdert.
Maar hoe veilig is social media?
Veel mensen schijnen niet door te hebben dat social media echt niet zo veilig is. Zo zag ik laatst dit artikel voorbij komen. Wat heel onschuldig begon met het plaatsen van familiefoto’s, had problematische gevolgen. Maar waar trek je dan de grens? Tot waar wil ik online privacy? Ook ik plaats wel eens familiefoto’s. Kan ik dan nooit meer iets delen, vanwege de kleine kans dat er iets mee gebeurt?
Het blijft een lastig punt. Niet alleen vanwege de mensen die kwaad willen, maar ook bijvoorbeeld vanwege toekomstige werkgevers. Wil ik echt dat mijn toekomstige baas weet dat ik een twijfelkont ben? Continue vraag ik me af of wat ik plaats iets is waar ik later spijt van kan krijgen. Of ik het oké vind als mijn familie, vrienden of eventuele werkgevers dit zouden lezen.
Online privacy en een blog?
Op mijn blog (en social media) staat dus eigenlijk al een filter. Toch heb ik ook bij de dingen die wel online komen wel eens mijn twijfels. Het internet en social media kent geen privacy. De online wereld is te onveilig om online privacy te hebben. Iedereen kan vrolijk meelezen. Aan de ene kant wil ik dat graag: ik wil dat mijn posts gelezen worden. Maar tegelijkertijd voelt het heel gek dat mensen zomaar kunnen lezen over mij en mijn leven.
Ik krijg wel eens opmerkingen van mensen die ik in het echt ken over mijn blog. Zo zei mijn tante ooit tegen me “Hé, grijze muis!”. Iets wat ik zelf op mijn blog had geplaatst, maar het verwarde me echt even. Niet alleen snapte ik eerst niet hoe ze dat wist, maar ik wist ook niet dat ze mijn blog las. Het schudde me wel wakker: iedereen kan mijn blog en dus mijn innerlijke gedachten lezen. Zonder het bewust door te hebben geef ik een stukje privacy uit handen.
Het is iets waar ik me steeds bewuster mee bezig houd. Ik heb niets te verbergen, maar ik weet ook niet of ik al mijn privacy uit handen wil geven. Of ik mezelf zo open en bloot op het internet wil plaatsen, waar iedereen een mening over me kan vormen. Het is een constante discussie die ik met mezelf voer, maar een discussie die ik eigenlijk nog veel te weinig (online) zie. Het verbaast me dat zoveel mensen alle babyfoto’s van hun kinderen online gooien, zonder over de gevolgen na te denken. Het verbaast me dat mensen online vertellen waar ze op vakantie zijn en vrolijk alle vakanties kiekjes online gooien, maar dat ik nergens de discussie over social media, privacy en de gevaren ervan zie. Eigenlijk is dat artikel pas een van de eerste echte ‘waarschuwingen’ die ik gezien heb.
Ik hoop dat dat soort verhalen iedereens ogen opent en dat we met z’n allen wat meer gaan nadenken over de gevaren van social media. Want die gevaren, die zijn er zeker, of we ze nou zien of niet.