Selecteer een pagina

2016 is het jaar waarin ik ga sparen. Oke, ook het jaar waarin ik veel geld ga uitgeven, maar daarvoor moet ik dus eerst veel gespaard hebben. Aangezien ik nogal een shopaholic ben en niet een ster in sparen ben, had ik een plan nodig. Een goed plan, wil ik dit jaar kunnen reizen en mijn skileraar opleiding halen.
Nou dat plan, dat is er. Nu nog het moeilijkste punt: me daadwerkelijk eraan houden. Want eerlijk is eerlijk, dat zal af en toe nog best lastig worden. Maar voordat ik mijn plan ga laten zien, ga ik jullie eerst vertellen hoe je nou zo’n spaarplan maakt.

Inkomsten & Uitgaven

Ten eerste is het handig om te bekijken hoeveel er nou daadwerkelijk binnen komt en uitgaat. Ik begin hiervoor met mijn vaste lasten. Eigenlijk is het vrij simpel: alles waar je per tijdsperiode een vast bedrag voor betaalt, neem je mee. Dit zijn dus dingen zoals collegegeld, zorgverzekering en de huur van kamer, maar ook een sport of Netflix abbonement. Sommige dingen kunnen een klein beetje verschillen per keer, zoals de huur van mijn kamer (dankzij gwl). Hiervoor neem ik dan het gemiddelde.
Vervolgens maak je een lijst met je vaste inkomsten. Dingen zoals de zorgtoeslag en studiefinanciering staan vast, maar voor mij wisselen de inkomsten van mijn werk heel erg. Ik ga daarom uit van het bedrag wat ik minimaal verdien per maand. Alles wat ik extra verdien is dus alleen maar mooi meegenomen en zijn nog wat extra spaarcentjes!

Als je de vaste inkomsten en uitgaven hebt, is het eerst handig om te kijken hoeveel je nu over hebt. Als het goed is moet je nu nog in de plus staan, want dingen zoals je boodschappen moeten er nog bij! Vervolgens ga je een lijst maken met alle wisselende uitgaven. In mijn geval zijn dit alleen boodschappen. Voor uitgaan heb ik al een vast bedrag berekend per maand. Meestal kom ik hier niet aan, maar ook hiervoor geldt dat het dan alleen maar mee kan vallen. Als het voor jou wel te veel wisselt, kan je dit natuurlijk wel bij de wisselende uitgaven zetten.
Nu ga je kijken hoeveel je gemiddeld kan uitgeven aan boodschappen. Stel je voor dat je bijvoorbeeld €200 in de maand over hebt voor boodschappen. Dit betekent dat je over een heel jaar €2400 hebt en per week €46,15. Per dag is dit €6,57. Probeer er echter ook rekening mee te houden voor welke dagen je daadwerkelijk boodschappen moet doen. Ben je in het weekend bij je ouders? Dan is de kans klein dat je daar kosten kwijt bent. Dan heb je opeens al zo’n €9 per dag. Scheelt toch best wat!

Sparen met een echt spaarvarkentje is natuurlijk extra leuk. Maar een spaarplan maakt het nog leuker en makkelijker!

Nu je weet hoeveel je kwijt kan zijn, is het tijd om realistisch te zijn. Heb je echt €9 per dag nodig? Of €6,57? Ook hiervoor is het weer het makkelijkste om eerst uit te rekenen wat je iedere maand vast kwijt bent aan boodschappen en vervolgens hoeveel je gemiddeld voor het eten nodig denkt te hebben. Dingen als  wc-papier, kruiden, maandverband en dergelijken zijn de vaste lasten, de basisboodschappen. Gerechten en dergelijken zijn de variabelen lasten.
Op basis van deze getallen kan je een gemiddelde per dag uitrekenen. Vind je het lastig om dit in te schatten? Neem dan eens een kijkje op Nibud. Zij doen allerlei onderzoeken, o.a. naar hoeveel studenten gemiddeld uitgeven (en verdienen). Volgens het Nibud geven studenten gemiddeld €161 per maand uit aan boodschappen. Dat is dus €37,15 per week en zo’n €5,29 per dag, of, als je het weekend niet meerekent, zo’n €7 per dag.

Als het goed is heb je ondertussen een lijstje met je vaste lasten, inkomsten en hoeveel je gemiddeld per dag kwijt bent aan je boodschappen. Dit bedrag nog even omrekenen naar het gemiddelde per maand en je weet hoeveel je ongeveer per maand overhoudt. Nu moet je jezelf afvragen hoeveel je apart wilt zetten. Alles? Of misschien wil je een gedeelte uitgeven aan leuke dingen? Dat kan je alleen zelf bepalen, maar ik besloot zo’n €100 per maand opzij te zetten.

Spaarplan

Oke, en nu dan? Zijn we nu klaar? Nou nee. Of tenminste, dat kan maar hoeft niet. Aangezien ik mezelf ken, weet ik dat ik niet iedere maand €100 euro opzij zet. Het wordt zo te makkelijk om een keertje te denken, ach, ik doe er iets leuks van. Daarom gebruik ik een spaarplan, waarbij ik wekelijks spaar.
Hieronder zie je het schema wat ik gemaakt heb. Het is gebasseerd op een spaarplan dat ik al vaker voorbij zag komen. Het idee van dat originele spaarplan is, dat je in week 1, €1 spaart, in week 2, €2 enzovoorts. Door dit 52 weken lang vol te houden (zoveel weken als het jaar heeft dus), hou je uiteindelijk €1378 over. Een behoorlijk bedrag dus.
Dit spaarplan ga ik gebruiken, waarbij je iedere week het weeknummer spaart en in totaal op €1378 uitkomt!

Echter, het bedrag van het weeknummer sparen vind ik niet zo realistisch. Dat zou namelijk inhouden dat ik in december, zo’n beetje de duurste maand, zo’n €50 per week moet sparen, €200 per maand, wat het dubbele is van wat ik ongeveer opzij kan zetten! Daarnaast zijn sommige maanden natuurlijk duurder dan anderen, als je bijvoorbeeld veel verjaardagen hebt of in een vakantie allerlei uitjes gaat doen. Zo zijn voor mij de laatste maanden heel duur, omdat én mijn hele familie jarig is, én omdat ik dan mijn Anwärter opleiding wil doen. Het is dus vrij onrealistisch om te verwachten dat me zoveel sparen tijdens die maanden gaat lukken.
Daarom ga ik het iets anders aanpakken. Ik heb dus al uitgerekend hoeveel ik gemiddeld per dag mag uitgeven en hoeveel ik gemiddeld per maand opzij mag zetten. Omgerekend naar per week is dit zo’n €23. In de weken dat ik minder uitgeef of meer verdien bij mijn werk, kan ik wat meer sparen, in de duurdere weken wat minder. Zo was ik de eerste week ziek en bleef ik bij mijn ouders, dus kon ik €46 sparen. In het vakje onder week 1 schrijf ik 46 en het weeknummer 46 markeer ik met een markeerstift.
Uiteindelijk is het zo de bedoeling dat ik alle getallen een keer gespaard heb, maar dan dus niet op volgorde.

Natuurlijk hoef je dit spaarplan niet te gebruiken en kan je ook gewoon iedere maand een vast bedrag opzij zetten. Zelf merk ik echter dat ik zo’n ‘gewoonte’ minder makkelijk volhoud. Doordat er nu een uitdaging achter zit (hoeveel lukt het me om deze week te sparen?), wordt het een stuk leuker!
Als je dit spaarplan wel wilt gebruiken, dan kan je hem hier downloaden. Heel veel succes met het sparen!
En, waarvoor ga jij dit jaar sparen?

Bron: http://nibud.nl