Selecteer een pagina

Wauw, wat vliegt de tijd! Het is vandaag precies één jaar geleden dat ik me inschreef bij de KVK. Een jaar geleden dat ik eindelijk echt voor mezelf begon. En sinds 20 september 2018 is er ook een hoop gebeurd. Mooi moment om eens stil te staan bij wat ik het afgelopen jaar leerde.

Les 1: Zelfontwikkeling is belangrijk

Mijn nummer 1 les is dat zelfontwikkeling belangrijk is en dat het belangrijk is om daarin te investeren. Dat is iets wat ik dan ook veel gedaan heb. Denk aan het kopen van cursussen, het investeren in boeken (deze was één van mijn favorieten) en het gaan naar events. In het begin iets wat ik lastig vond om te doen, want gaf ik dan niet geld uit aan onnodige dingen? Maar juist die dingen hebben me weer veel verder gebracht!

Les 2: Heb vertrouwen in je eigen waarde

In het begin vond ik het mega lastig om te bepalen wat ik waard ben. Waarom zouden mensen willen betalen voor mij? Dankzij les 1 deed ik hierover een cursus (Worth It van C Academy) en dat heeft me veel geleerd over de juiste prijs bepalen, maar ook over hoe ik hiervoor durf te gaan staan. Ik kan voor mezelf nu goed onderbouwen waarom ik mijn uurtarief vraag. Ook durf ik nee te zeggen tegen klanten die niet passen bij mijn uurtarief. Iets waar ik komend jaar of jaren nog aan wil gaan werken is het vertrouwen hebben in mijn eigen kunnen. Er zijn nog zat momenten dat ik teveel aan mezelf twijfel.

Les 3: Niet iedere klant past bij je en dat is oké

Halverwege dit jaar kreeg ik een aanvraag over een opdracht binnen. Iets waar ik superenthousiast over was en waarvan ik dacht dat dit mijn droomopdracht was. Een halfjaar laten wilde mijn opdrachtgever de samenwerking stopzetten. Oeps, dat was even slikken…

Maar heel eerlijk, eigenlijk had ik veel eerder die keuze zelf al moeten maken. Al tijdens het werk kwam ik erachter dat hierin niet mijn kracht lag. Maar stoppen voelde als opgeven. Dus ging ik door, tegen beter weten in. Achteraf was dit geen fijne ervaring, maar wel iets waarvan ik zoveel geleerd heb! Het heeft me geleerd dat ik mag ontdekken welk werk het beste bij mij past, maar ook dat ergens mee stoppen juist dapper is.

Les 4: Het is enorm fijn om af en toe collega’s te hebben

Hele dagen thuiswerken, dekentje erbij, genoeg koffie bij de hand, altijd snacks in de buurt: het klonk van tevoren heerlijk! Dat was het in het begin ook zeker en nog steeds vind ik thuiswerken af en toe heerlijk. Maaaaar (je voelde hem al aankomen), er waren ook dagen dat ik moeite had om productief te zijn. Of dat ik graag met mede-ondernemers wilde kunnen praten over problemen. Of juist de win-momenten wilde kunnen delen. Dat alles gaat nogal lastig als je de hele dag alleen thuis zit. Daarom maakte ik deze zomer de keuze om bij Hashtag Workmode te gaan huren. Een topkeuze! Het is heerlijk om ambitieuze vrouwen om me heen te hebben die begrijpen waar ik het over heb.

Les 5: Wees continu kritisch over je aanbod

Wie mij een beetje volgt en af en toe mijn website in de gaten houdt, weet dat ik regelmatig van diensten en pakketten ben gewisseld. Inmiddels werk ik ook vanuit een nieuwe handelsnaam: De Social Strateeg. Ik vind het belangrijk om regelmatig na te denken over wat ik aanbied en hoe ik beter kan aansluiten bij de markt. Eén ding is dan ook zeker: grote kans dat mijn pakketten binnenkort weer gaan veranderen, want ik ben nog niet helemaal tevreden. Daarnaast heb ik ook nog zoveel ideeën die ik wil uitvoeren! Het continu kritisch zijn hierin helpt me om te schrappen als het nodig is of juist dingen toe te voegen als er iets mist.

Dat waren de lessen! Natuurlijk leerde ik nog veel meer, maar ik denk dat deze lessen wel het belangrijkste waren. Op naar nog veel meer mooie jaren als ondernemer!