Selecteer een pagina

De meeste mensen verklaren me vrolijk voor gek als ik zeg dat ik graag vroeg op sta – ook in het weekend. Dan heb ik het over half 7 en in het weekend voor half 9. Maar om 5 uur ’s ochtends werken..? Dat betekende in ieder geval een hoop reacties op mijn Instagram (waar je mijn 5 uur avontuur al kon volgen). Hoezo en waarom deed ik dat?

Waarom deed je dit?

Al een paar jaar heb ik enorm veel interesse in dingen zoals productiviteit. Ik lees er graag boeken over, probeer mijn eigen productiviteit te verbeteren en plan graag (hoewel daar nog zeker puntjes te halen zijn). Dingen zoals vroeger werken of 5 uur durende werkdagen waren mij dan ook niet onbekend. Het was iets waar ik al langer mee wilde experimenteren. Maar ja, in combinatie met een studie of een kantoorbaan gaat dat wat lastiger. Nu ik echter een zzp’er ben werd dat een ander verhaal.

Met dat idee al in mijn achterhoofd, stootte ik op de challenge van Cynthia: #5uavontuur. Oftewel, een week lang om 5 uur beginnen met werken. De timing was wat mij betreft perfect: het werd een mega warme week, dus dan is het heerlijk om ’s middags op het warmste moment vrij te zijn, en ik had weer mijn eerste volledige werkweek na mijn vakantie, dus zat nog vol frisse energie. Dit moest ik dus proberen!

Hoe ging het?

De eerste dag stond ik zonder veel problemen om 04:40 naast mijn bed. De avond ervoor was ik vroeg gaan slapen. Om 9 uur ging ik richting bed om nog even te lezen en daarna te slapen en mijn telefoon had ik om half 9 al weggelegd. Oftewel, ideale omstandigheden om goed in slaap te kunnen komen. Dat ging ook redelijk, maar het was wel gek om met zo veel licht nog te gaan slapen. Maar goed, door het op tijd slapen kon ik ook op tijd opstaan. De ochtend was ik ook gelijk mega productief en voelde ik me top!

De tweede dag ben ik iets later begonnen. De reden daarvoor was dat ik de avond ervoor met een vriendin had afgesproken en door de gezelligheid – en wellicht door de wijn – werd het iets later dan verwacht. Ik lag rond 22.30 op bed, dus ben ook een uur later begonnen. Om 6 uur zat ik heerlijk te werken, knalde ik er in 20 minuten een lange blog uit en vloog de tijd. Dit beviel goed! Om 8 uur ging ik de deur uit om ergens samen met een vriendin te gaan werken. Het voelde heerlijk om toen al zoveel gedaan te hebben!

De dagen erna had ik wat gekke dagen. Op zowel woensdag als donderdag zou ik eigenlijk een fotoshoot hebben voor de universiteit. Die werden echter afgezegd vanwege het warme weer, dus opeens had ik heel veel extra tijd over. Die dagen ben ik alsnog vroeg opgestaan (zoals ik al in mijn planning had), maar heb ik niet heel veel langer doorgewerkt. Ik heb ze vooral gebruikt om lekker rustig aan te doen, want dat warme weer is niks voor mij!

Op vrijdag sloten we de week af met een livestream van Cynthia om 05.30. Deze dag was misschien nog wel het zwaarste om vroeg op te staan, want ook de avond hiervoor was het niet vroeg geworden en zo’n hele week hakt er toch wel in. Ik was wel blij dat het me gelukt was, zodat ik nog vroeg de week kon afronden. Daardoor ging ik om 10 uur naar de kapper en had ik vanaf dat moment weekend.

Hoe beviel het?

Ik vond het heerlijk! Het beviel me zelfs beter dan ik verwacht had. De ochtend is altijd al mijn meest productieve moment geweest en ik vond het superfijn dat ik, voordat mijn vriend de woonkamer inkwam voor een ontbijt, er al 2,5 uur aan werk op had zitten. Ook was het heerlijk dat ik die eerste uren niet gestoord werd door mailtjes of telefoontjes. Zeker mailtjes kunnen bij mij enorm afleiden, waardoor ik toch nog te vaak volledig uit mijn concentratie word gehaald. Ook ging ik veel minder zitten wachten op een antwoord door honderd keer mijn mail te checken, want ja, wie werkt er nou om 5 uur?!

Nog een kleine leuke extra: iedere dag weer kon ik genieten van de mooie zonsopgang (zie de foto bovenaan) en dat je de wereld langzaam ziet ontwaken. Echt zo mooi!

Wel heb ik deze week echt gemerkt hoe belangrijk het is om een goede planning te maken. Iets waar ik nog hard aan moet werken. Ik had een paar keer momenten dat ik niet meer precies wist wat ik nog moest doen. Dat resulteerde erin dat ik maar ging doen wat ik tegenkwam in plaats van prioriteiten stellen. Of ik vond het wel mooi voor een dag, maar kwam er dan later achter dat ik nog een taak vergeten was. Ik denk dat daarin ook meespeelt dat mijn weken veel rustiger zijn, nu ik even geen studie heb. De houvast daarvan mis ik eigenlijk wel – ook al is het wel even lekker.

Zou ik dit nou altijd doen? Nee, zeker niet. Hoe fijn ik het ook vond, ik denk dat dit vooral iets is wat ik er af en toe in wil gooien als ik behoefte heb aan een enorm productieve week. Er zitten namelijk ook zeker nadelen aan. Als je ’s avonds dingen gepland hebt, dan wordt vroeg opstaan wel erg lastig en heeft het door de moeheid ook niet meer zoveel nut. En ik was toch ook niet van plan om nooit meer ’s avonds wat te plannen, want ik vind het juist heerlijk om met vriendinnen te eten en wijntjes te doen. Overigens merkte ik ook dat het daardoor aan het einde van de week steeds zwaarder werd en dat daardoor mijn productiviteit ook weer minder werd. Dus als ik dit weer doe, wil ik ook bewust mijn planning leger houden.

Daarnaast denk ik dat dit doen in de winter vele male lastiger is. Ik denk niet dat ik er heel vrolijk van wordt als de helft van mijn werkdag in het donker is. Hoewel het dan wel weer lekker is natuurlijk dat je nog andere dingen kan doen als het wel licht is. In ieder geval iets wat ik tegen die tijd nog graag wil testen!

Conclusie van het om 5 uur werken

Al met al was het een erg geslaagd experiment! Het heeft me meer inzicht gegeven in mijn productiviteit, ik heb heel veel meer kunnen doen dan ik verwacht had en ik heb geleerd dat ik echt beter moet plannen. Ik ga dit binnenkort dus zeker weer doen! Als je wilt weten hoe dat er aan toe gaat, volg dan zeker mijn Instagram, daar geef ik je meer updates!