Coeliakie (spreek uit seu-lia-kie) is een chronische auto-immuunziekte, ook wel genaamd gluten intolerantie (ook wel gluten allergie, al is dit technisch gezien niet correct). Bij mensen met Coeliakie ontstaan er kleine ontstekingen in de plooien van de darm bij inname van gluten. Door deze ontstekingen raken de plooien beschadigd en kunnen ze zelfs langzaam aan verdwijnen. Normaal gesproken zorgen deze plooien ervoor dat voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden. Bij Coeliakie patiënten gebeurt dit dus niet meer, met als gevolg dat er vele klachten kunnen ontstaan. Hoe deze zich uiten verschilt per persoon, maar bekende klachten zijn buikpijn, diarree, constipatie, vermoeidheid en groeistoornissen.
Tot op heden is de enige medicatie die helpt het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen en zitten onder andere in tarwe, gerst, spelt en rogge. Deze ingrediënten zijn in vele verschillende producten te vinden, zoals brood, cake, taart, koek enzovoorts. Producten die echter op het eerste gezicht glutenvrij zijn, kunnen niet altijd gegeten worden. Als glutenvrije producten namelijk in aanraking komen met glutenvolle producten (producten die gluten bevatten), dan vind er kruisbesmetting plaats. Zelfs minuscule kruimels vormen een probleem voor mensen met Coeliakie.