Selecteer een pagina

Als je de afgelopen dagen op Twitter en Facebook hebt gezeten, zal het je vast niet ontgaan zijn. Voor velen is het weer de tijd van tentamens, stressen en latertjes. Zeker als de wanhoop nabij is, wordt het heel aanlokkelijk om ‘productief’ uitstelgedrag te vertonen en op zoek te gaan naar de beste studeertips. Gelukkig heb ik een lijst met geweldige tips voor je klaar staan!

Jullie zullen vast wel gezien hebben dat er deze week nog niets online is gekomen. Ook ik zit midden in mijn tentamenperiode en daardoor kom ik niet aan bloggen toe. Hoe graag ik het zou willen, mijn tentamens moeten op dit moment echt voor gaan. Gelukkig heeft het me wel inspiratie gegeven voor deze post. Ook ik kan deze tips goed gebruiken en ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben!

1. Je studieplek

Grote kans dat je, als jij studeert, thuis zit. Hoewel je natuurlijk naar de universiteit bibliotheek kan gaan, zijn er vele studenten die dat niet doen. Zelf doe ik dit ook niet, aangezien ik dan al gauw 2 uur kwijt ben met reizen. Als je dan echter thuis studeert, is de kans ook groot dat je achter een bureau op je slaapkamer zit. Maar het woord zegt het al: een slaapkamer is een plek om te slapen, rusten en relaxen. Studeren past niet echt in dat rijtje. Op het moment dat je dus in je slaapkamer gaat zitten, maak je het jezelf heel lastig om echt gefocust te gaan zitten werken.

Nu hoef je niet gelijk een andere plek op te zoeken – veel studenten hebben nou eenmaal niet de luxe van een extra kamer – maar er zijn wel dingen die je kan doen om er een studiekamer van te maken. Zet bijvoorbeeld iedere keer als je gaat leren een lamp aan en zet die weer uit als je stopt met leren. Als je dat een tijd volhoudt, wordt het steeds makkelijker om gelijk in de studeer modus te komen.

2. Opgeruimd staat netjes

Ondertussen heb je een studeerplek, maar dat betekent niet dat het altijd zo makkelijk is om je daar goed te focussen. Als jouw plek een rotzooi is, raak je veel sneller afgeleid. Probeer daarom altijd voor je gaat leren, je plek weer even helemaal leeg te maken. Dit hoeft niet heel lang te duren: desnoods gooi je alle zooi even in een mand en schuif je die onder je bed. Zolang je bureau op dat moment maar schoon is.

3. 25 minuten

Wanneer je te laat begonnen bent, krijg je al snel de neiging om aan een stuk door alles in je hoofd te gaan stampen. Niet doen! Blijkbaar kunnen we ons maar 25 minuten echt goed focussen. Daarna gaat het heel snel bergafwaarts. Probeer daarom 25 minuten lang te werken en vervolgens een pauze van 5 minuten te nemen. Vervolgens weer 25 minuten en dan weer een pauze van 5 minuten. Na een paar keer is het ook slim om een langere pauze te nemen. Het voordeel van 25-5 is dat je heel snel kan zien hoeveel je in een halfuur gedaan krijgt. Daarmee wordt het ook makkelijker om een goede planning te maken. Een halfuur rekent makkelijk en is dus makkelijk in te plannen. Daarnaast hoef je je ook niet meer schuldig te voelen tijdens pauzes, die van je studietijd af zouden gaan.

4. Mind palace

Ooit gehoord van een mind palace? Het idee is dat je in je gedachten een plek creëert waarin je alles op kan slaan. Door dingen te visualiseren in je hoofd wordt het makkelijker om dingen te onthouden. Nou is het creëren van een mind palace niet zo makkelijk om in één keer te doen, zeker niet als je gestrest aan het leren bent voor je tentamens. Dat visualiseren kan je echter wel gebruiken om dingen beter te onthouden en verbanden te leggen. Zo gebruik ik dit voorbeeldje om te onthouden welke verschillende soorten onderzoeken er bestaan:

Als eerste staat er een nerd voor me – met natuurlijk grote jampot glazen, een potlood achter zijn oor en een veel te hoge broek. Hij schrijft wat optelsommetjes op en geeft dit aan mij. Dit gaat om een reporting onderzoek: een onderzoek dat een optelsom van data is of wat statistieken produceert.

Naast de nerd staat een luie scholier. Ongeïnteresseerd overhandigt hij me een verslagje. Het verslag is niet uitgebreid en hoewel alles klopt, staat er geen uitleg bij: dat werd nou eenmaal niet gevraagd. Deze scholier staat voor een beschrijvend onderzoek. De onderzoeker probeert een onderwerp te beschrijven of definiëren.

Derde in de rij is een docent. De man heeft grijs haar, een geruite bloes en een grijze nette broek. Hij overhandigt me een bijbel (een zwarte met een groot wit kruis erop) en staat daarmee voor het verklarende onderzoek. Het gaat dieper dan een beschrijvend onderzoek en probeert ook een verklaring te vinden.

Als laatste in de rij hebben we de doctor met naast hem een grote blauwe telefooncel. Hij staat voor een voorspellend onderzoek en probeert te voorspellen wanneer een bepaalde situatie plaatsvindt.

Hoewel bovenstaande voorbeelden (voor jullie) nergens op slaan, zijn ze voor mij duidelijk en zorgen ze ervoor dat ik het rijtje opeens supermakkelijk kan onthouden. Probeer om jouw visualisaties gedetailleerd te maken. Zie de persoon of het voorwerp echt voor je staan. Hoe beter jij het voor je kan zien, hoe makkelijker het is om je studie stof te onthouden.

5. Meer dan lezen

Veel studenten lezen een tekst zo vaak mogelijk en hopen daarmee het goed te kennen. Toegegeven, ook ik doe dit vaak. Van een tekst alleen maar lezen onthoud je echter vrij weinig. Probeer daarom niet alleen maar een tekst te lezen, maar er echt actief mee bezig te zijn. Maak aantekeningen, discussieer erover met klasgenoten en probeer jezelf vragen te stellen. Door actief met de stof bezig te zijn zul je zien dat je veel meer onthoudt!

Hopelijk helpen deze tips je met het halen van geweldige cijfers! Succes met leren!