Selecteer een pagina

Blogtips schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond, iedereen heeft het erover. De tip die met stipt bovenaan staat is toch wel dat je niet moet bloggen om het geld. Nee, bloggen moet je doen omdat het je passie is. Als je denkt er wat geld mee te verdienen, dan heb je de verkeerde instelling en ga je het nooit maken. Daar ben ik het niet mee eens.

We roepen het natuurlijk allemaal: de cijfertjes zijn niet belangrijk, we doen het niet voor het geld en al zou je nul bezoekers hebben, dan nog zou je het doen. Maar tegelijkertijd wordt iedereen ook heel blij van de mijlpalen die ze behalen. Van de allereerste bezoeker tot misschien wel de duizenden. Het wordt vrolijk overal gemeld. Wat is er dan gebeurt met ‘de cijfertjes zijn niet belangrijk’?

Er is trouwens ook helemaal niets mis met wel vinden dat die cijfertjes belangrijk zijn. Je hebt een website aangeschaft, schrijft stukken en je maakt (misschien) foto’s, en plaatst die vervolgens bewust online. De eerste en de laatste stap zou je al nooit ondernomen hebben als je niet gelezen zou willen worden. Anders had je die teksten wel met je dagboek of een verstopt foldertje op je computer gedeeld. Ik heb zelf vroeger ook zat verhalen en columns geschreven, die nergens online kwamen. Ze waren in mijn optiek nog niet goed genoeg om gelezen te worden. Toen ze dat, naar mijn mening, eenmaal wel waren, plaatste ik ze op mijn blog. En ja, dan hoopte ik ook dat ze gelezen zouden worden.

Je wilt dus gelezen worden en daar is niets mis mee. En om dan te dromen van de enorme bezoekersaantallen is ook helemaal niet gek. Die cijfers zijn alleen maar een bevestiging (of juist niet) van hoe goed jouw stukken zijn. Het is een indicatie van hoe goed jij bezig bent. Maar geldt voor geld verdienen niet precies hetzelfde?

De echte grote bloggers verdienen natuurlijk aardig wat, kunnen zelfs leven van hun blog. Waarom? Ze onderhouden een kwalitatief goede blog en schrijven teksten die mensen willen lezen. Bedrijven zien dat en zijn er logischerwijs in geïnteresseerd. De combinatie van kwaliteit en hoge bezoekersaantallen trekt hen aan en is de reden dat ze juist bij die ene blogger willen adverteren. Eigenlijk vloeit dat dus alleen maar voort uit het talent van die blogger. En als het niet gek is om gelezen te willen worden, zou het dan ook automatisch niet gek moeten zijn om ermee te willen verdienen?

Het lijkt alsof er een taboe ligt rondom het verdienen van geld met je passie. Al jaren is schrijver worden mijn droom en er is niemand die me daar gek voor aankijkt. Zou ik echter zeggen dat ik blogger wil worden, dan zou het een heel ander verhaal zijn. Dan zou ik het niet begrepen hebben, alleen maar uit zijn op geld, geen passie hebben, de verkeerde instelling hebben en weet ik veel wat iedereen allemaal zou vinden. Dit geldt niet alleen voor bloggen. Als je bijvoorbeeld een YouTuber wil worden is dat een no go, maar zeggen dat je in de media wereld wilt werken is geen enkel probleem. Maar waar ligt dan het verschil? Als ik schrijfster wil worden, zou ik met mijn passie, namelijk schrijven, geld verdienen. Als ik blogger wil worden, zou ik met mijn passies, namelijk schrijven en fotograferen, geld verdienen. De aanpak ligt misschien anders voor deze ‘beroepen’ maar in essentie doe je hetzelfde: je verdient geld met je passie.

Het wordt eens tijd dat we afkomen van het idee dat geld willen verdienen slecht is. Niet alles hoeft te gaan om geld, maar het is ook zeker niet verkeerd om wat zakelijker ingesteld te zijn. Zolang je het maar reëel houdt: je gaat niet in één dag bakken met geld verdienen en als je niet een (kleine) passie voor schrijven of bloggen hebt, ga je het ook niet lang volhouden. Maar er is ook helemaal niets mis om met een droom de bloggerswereld in te stappen.