Selecteer een pagina

Vorige week zei ik het ook al: beeld is belangrijk! Digitale fotografie kan een groot verschil maken voor je blog. Ondertussen ben ik zelf alweer een aantal jaar de trotse bezitter van een spiegelreflex. Als je echter net begint met bloggen, is de kans groot dat je nog niet zo’n mooie camera bezit. Vandaag alles over de soorten camera’s en welke camera bij jou past!

Welke camera past bij mij? Veel mobiele camera's doen het erg goedMobiele camera

Nou, laten we beginnen met een ‘camera’ die bijna iedereen heeft: de mobiel. Tegenwoordige bezitten bijna alle mobiele telefoons wel een (redelijk) goede camera. Het voordeel van je mobiel is dat je hem bijna altijd bij hebt, hij bijna niets weegt en het heel makkelijk is om even snel een foto te maken. Het nadeel is dat de kwaliteit wel minder is. Als je jouw blog een professionele uitstraling wilt geven, zou ik niet zo snel foto’s maken met een mobiele camera. Toch kan je ook met je mobiel goede plaatjes schieten. Als je ervoor zorgt dat je heel veel (dag)licht hebt, valt het lang niet altijd op dat je een mobiel gebruikt.

Compactcamera

Compactcamera’s zijn de kleine cameraatjes waar je vaak toeristen mee ziet lopen. Je neemt ze gemakkelijk overal mee naar toe en ze zijn niet veel groter en zwaarder dan een mobiel. Tegenwoordig heb je echt goede compactcamera’s. Vaak kan je zelfs aardig wat in de instellingen veranderen (zoals de ISO waarde, de sluitertijd en het diafragma). Als je net begint met bloggen en nog niet weet of je het leuk blijft vinden, of niet heel veel om fotografie geeft, raad ik je deze camera aan. Hij is (relatief) goedkoop, schiet in prima kwaliteit en mocht je stoppen met bloggen, dan is dit ook een hele leuke camera voor vakantie kiekjes. Nog een groot voordeel: deze camera mag je ook meenemen naar concerten en festivals. Bij veel festivals en concerten mogen professionele camera’s, waarbij de lens verwisseld kan worden, niet zomaar mee naar binnen.

Systeemcamera

Tussen de compactcamera en de spiegelreflex zit een systeemcamera. Persoonlijk heb ik een dergelijke camera nog nooit gebruikt, maar ik hoor er erg goede verhalen over! De systeemcamera heeft geen echte spiegel, maar de lenzen kunnen wel verwisseld worden. Daarnaast is de camera lichter dan een echte spiegelreflex en is hij ook wat compacter. Ik denk dat dit een hele mooie camera is voor mensen die bloggen voor langere tijd willen doen en dus wat mooie plaatjes willen, maar tegelijkertijd fotografie niet bijzonder interessant vinden.

Welke camera past het beste bij jou? Een spiegelreflex is mijn favoriet!

Spiegelreflex

Als laatste hebben we de spiegelreflex. Dit is een professionelere camera, maar ook tussen spiegelreflex en spiegelreflex kan nog een groot verschil zitten. Bij een spiegelreflex kan je bijna alles zelf instellen en kunnen de lenzen verwisseld worden. Deze camera geeft vaak de mooiste kwaliteit, maar je moet wel weten hoe je ermee om moet gaan! Schieten in de automatische stand geeft namelijk lang niet altijd een mooi resultaat. Persoonlijk zou ik voor deze camera gaan als je fotografie echt leuk vindt en er ook meer tijd in wilt steken. Het gaat tijd kosten om alle standen en knopjes te ontdekken en dat moet je er wel voor over hebben. Anders is zo’n camera alleen maar zonde van je geld.

Bij een spiegelreflex zal je trouwens ook nog moeten nadenken over de lens. Meestal krijg je de 18-55mm kitlens erbij, dit is de standaard lens. Er zijn echter veel verschillende soorten lenzen. Een populaire lens is de 50mm f1.8. Naast het feit dat hij zorgt voor een mooie wazige achtergrond, is hij ook nog heel goedkoop (€100,- is voor een lens heel goedkoop). Je zal met die lens er echter ook rekening mee moeten houden dat je een redelijk grote afstand moet hebben, voor je goed kan focussen. Vandaar dat ik zelf aan het sparen ben voor een Sigma 30mm f1.4. Als je echter reis foto’s wilt maken, kan een hele andere lens weer handig zijn.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de soort foto’s en dus de soort lens die je wilt. Daarnaast is een lens belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s dan de body. Je kan beter voor een goedkopere body gaan dan een goedkopere lens!

Welke camera moet ik kiezen?

Ik denk dat het belangrijk is, dat je jezelf afvraagt wat jij graag wilt. Loop onderstaand lijstje eens langs en denk er echt goed overna.

  • Wil ik meer leren van fotografie?

  • Wil ik filmen of beauty reviews maken waarbij ik zelf in beeld ben?

  • Wat voor foto’s wil ik graag maken?

  • Wat is mijn budget?

Als je bijvoorbeeld wilt filmen, is een uitklapbaar schermpje best handig en wil je misschien ook wel dat je camera tijdens het filmen automatisch focust. Zo heeft de Canon 600D wel een uitklapbaar schermpje, maar geen auto focus tijdens het filmen. Als je geen zin hebt om iets te leren over fotografie, zou ik eerder voor een compactcamera gaan. Maar ook je budget is van belang. Misschien kan je met een kleiner budget beter gaan voor een compactcamera of toch nog een tijdje doorsparen. Als laatste is het ook van belang dat je nadenkt over de soort foto’s die je wilt maken. Productfoto’s zijn compleet anders dan reisfoto’s en het is slim om van tevoren al te bedenken wat je wilt. Zo zou je voor een extra lens kunnen gaan en een goedkopere body. Het is maar net wat jij belangrijk vindt!

Dit is overig pas een klein lijstje met vragen en er zijn nog veel meer dingen die je jezelf kan afvragen. Het is vooral belangrijk dat je goed nadenkt over de camera die bij jou past. Stel vragen, lees camera reviews en kijk eens of je in je omgeving bij iemand een camera kan uitproberen. Het uitzoeken van welke camera je wilt, is niet makkelijk en er gaat tijd inzitten.

Zelf ben ik al heel vroeg begonnen met fotograferen, toen nog met een ouderwetse camera met echte fotorolletjes! Daarna ben ik overgestapt naar een Casio compactcamera. Vervolgens heb ik de oude spiegelreflex van mijn vader gekregen. Ondetussen heb ik een Canon 600D en gebruik ik daarnaast een Samsung WB35F compactcamera.

Hopelijk weet je nu wat beter wat welke camera inhoudt. Mocht je nog vragen hebben dan kan je ze hieronder stellen!
Welke camera gebruik jij?