Selecteer een pagina

Afgelopen zomer zat ik rustig door twitter te scrollen, toen ik de eerste berichten binnen zag komen. Een vliegtuig zou verdwenen zijn. Even later kwamen de geruchten dat het vliegtuig neergestort zou zijn. En weer niet veel later werd duidelijk dat er zich een enorme ramp had plaats gevonden. Een ramp die iedereen zal kennen als de MH17 ramp. Een ramp waarbij 300 mensen omkwamen, een ramp die iedereen in Nederland zich altijd zal herinneren.

800 mensen. 800 mensen zijn het afgelopen weekend omgekomen. Ruim het dubbele van die andere ramp. Bijna het driedubbele. Alleen dit keer een ramp met een boot, in plaats van een vliegtuig. En in plaats van mensen die op weg waren naar een heerlijke vakantie, mensen die op weg waren naar een hopelijk beter leven.

Die mensen van de MH17 ramp kregen bloemenzeeën, waardige ceremonies en een respectvolle optocht. De mensen van de boot krijgen “mooi zo”. Of “was maar thuis gebleven”, “opgeruimd staat netjes” en “lekker laten dobberen hun probleem”. Het is maar een greep uit de vele walgelijke reacties, maar het schrijnende verschil lijkt me duidelijk.

Ik begrijp best dat de MH17 ramp ons meer raakt. Ook mij doet dit meer. Bijna iedereen in Nederland kende wel iemand, direct of indirect. Dat dit harder aankomt is niet gek.
Tegelijkertijd snap ik het ook niet. De mensen van de boot zijn ook gewoon mensen. Mensen die ik misschien niet ken, maar nog steeds mensen. Mensen die in wanhoop op een boot sprongen, in de hoop hier een beter leven te vinden. Mensen die heel veel meegemaakt hebben, waarschijnlijk nog veel meer dan wij ons voor kunnen stellen. Zou ik, en met mij heel Nederland, dit niet nog veel erger moeten vinden? Deze mensen hebben al zo veel meegemaakt en moeten uiteindelijk ook nog op zo’n manier aan hun einde komen.

Ik probeer dit soort nieuwsberichten tegenwoordig vaak te ontwijken. Niet alleen vanwege het nieuws zelf, maar met name vanwege de walgelijke misselijkmakende reacties. Ik word er naar van. Heel erg naar.

Ik hoop meestal dat de reageerders heel dom zijn. Maar dan ook echt heel dom. Of dat ze psychisch iets hebben. Eigenlijk maakt het me niet uit wat, ik hoop dat er een ‘goede’ reden is waardoor ze zo reageren. Ik kan en wil niet geloven dat iemand met een normaal verstand dit soort reacties achterlaat. Dat iemand het verdrinken van 800 man goed kan praten. 800 man! Dat valt toch niet goed te praten?!

Gelukkig zijn er ook vele mooie reacties te vinden. Mensen die zich – net als ik – heel kwaad maken over al die walgelijke reacties. Ik ben blij dat er ook nog veel van dit soort reacties te vinden zijn en ik hoop dat ze ook in de toekomst de overhand blijven houden. Of nog beter, dat ze in de toekomst niet meer nodig zijn.