fbpx
Selecteer een pagina

Gisteren heeft Instagram een nieuwe feature geïntroduceerdSnapchat, uh Instagram Stories bedoel ik. De twee door elkaar halen is eigenlijk niet zo gek, aangezien Snapchat en Instagram Stories erg op elkaar lijken. Heel erg. Zo erg, dat mensen zich afvragen waarom ze beiden apps zouden gebruiken. Wordt dit dus de dood van Snapchat? Spoiler: waarschijnlijk wel.

Ja, ik weet het: een copycat die zorgt voor de val van de originele versie? Klik niet erg aannemelijk of eerlijk. Maar het punt is, hoewel Instagram Stories bijna een kopie is van Snapchat, heeft het tegelijkertijd andere functies die een groot voordeel zijn over Snapchat.

Social media gaat over connecten

Social media is en zal altijd gaan over het connecten met anderen. Connecten met mensen die je in het echte leven kent, mensen waar je tegenop kijkt of mensen die je interesseren. En dit is nou precies het probleem van Snapchat: ze leggen de focus alleen op mensen die je in het echt kent. Tuurlijk, dat is leuk voor een tijdje (ik bedoel, die verschrikkelijke selfies zijn grappig, toch?), maar na een tijdje is het al gauw iedere keer hetzelfde verhaal. Je vrienden en hun levens ken je al, dus waarom zou je nog meer over hun dagelijkse levens willen weten?

Nieuwe interessante mensen vinden op Snapchat is ontzettend lastig. De enige manier hoe je mensen kan toevoegen is door hun gebruikersnaam te weten of hun snapcode te hebben. Die ze met jou moeten delen. Via een ander (social media) kanaal. Klinkt een beetje gek, vind je niet?

Instagram Stories lijkt aan de andere kant te begrijpen dat social media over connecten gaat. Je volgt op Instagram al een groot aantal mensen die je interessant vinden of die je inspireren. Opeens kan je nu deze mensen leren kennen en krijg je een kijkje in hun dagelijkse leven. Je kan zien wat ze doen, hoe ze leven en wat ze leuk vinden. Alles wat zo leuk is aan Snapchat, maar dan met mensen van wie je echt meer wilt weten.

Instagram Stories vs Snapchat! Instagram Stories, een nieuwe functie, is bijna identiek aan Snapchat. Gaat Snapchat dit overleven? (Spoiler: waarschijnlijk niet) Instagram Stories vs Snapchat! Instagram Stories, een nieuwe functie, is bijna identiek aan Snapchat. Gaat Snapchat dit overleven? (Spoiler: waarschijnlijk niet) Instagram Stories vs Snapchat! Instagram Stories, een nieuwe functie, is bijna identiek aan Snapchat. Gaat Snapchat dit overleven? (Spoiler: waarschijnlijk niet)

Content kost tijd

Content maken kost tijd. Waarom zou je als content creater tijd spenderen aan het dagelijks maken van vermakelijk snaps, terwijl het zo moeilijk is voor mensen om jou te vinden? Het bereik van Snapchat is zo klein, ondanks dat ze 2 miljoen dagelijkse gebruikers hebben. En als al die interessante creators op Instagram Stories zitten, waarom zou de rest dan Snapchat blijven gebruiken?

Advertenties

Advertenties kunnen een platform helpen groeien. Niet alleen helpt het geld om het platform te verbeteren, maar wanneer een platform interessant is voor adverteerders, zullen influencers en bedrijven sneller geneigd zijn een platform te adopten.
En je raadt het al: Instagram is interessanter voor adverteerders dan Snapchat. Waarom? Instagram is van Facebook. En Facebook heeft data, heel veel data, en ze gebruiken dat al een aardige tijd. Ze weten hoe ze de juiste doelgroep moeten targeten en hoe ze duidelijke statistieken moeten geven voor adverteerders. Snapchat is daarintegen verwarrend en heeft geen duidelijke opties voor adverteren. Waarom zou je voor iets verwarrends gaan, terwijl de effectiviteit van Facebook Ads keer op keer bewezen is?

Snapchat heeft zijn eigen graf gegraven

Nog niet zo lang terug introduceerde Snapchat ook een nieuwe functie: Snapchat Memories. Met deze functie werd het mogelijk om oude foto’s te delen. Simpel gezegd, het éne ding dat Snapchat speciaal maakte, het alleen kunnen delen van dit moment, was weg. Snapchat heeft zijn eigen graf gegraven door dat speciale ding weg te halen.

“Maar wacht, je kan toch ook oude foto’s op Instagram delen?” Klopt. Maar bij Instagram Stories kan je alleen foto’s delen die niet ouder dan 24 uur zijn. Instagram heeft daadwerkelijk begrepen wat de gebruikers willen: het kunnen delen van foto’s die niet in de app zijn gemaakt, maar tegelijkertijd wel alleen dingen zien die nu gebeuren.

Instagram Stories werkt daadwerkelijk

Ooit het probleem gehad dat Instagram een verschikkelijke app was en continue crashte? Nee, ik ook niet. Terwijl Snapchat vrij vaak met problemen kampt, inclusief crashes, is Instagram een prachtige app die werkt.

Ik denk niet dat het de vraag is of Instagram Stories Snapchat gaat doden, maar wanneer dit gaat gebeuren. En het antwoord zal waarschijnlijk zijn: in een hele korte tijd.