Selecteer een pagina

De maand december is de maand van lekker en (vooral) veel eten. Lekkere snacks, zoals pepernoten, taai taai en kerstkransjes, mogen in deze maand natuurlijk niet ontbreken. In deze drukke maand ben ik dan ook vaak in de keuken te vinden. En dat komt mooi uit, want vandaag ben ik aan de beurt voor de Glutenvrije Adventskalender!

Tijdens de gehele maand december maken we met een groep bloggers een glutenvrij adventskalender. Iedere dag gaat er weer een nieuw vakje open en kan je een nieuwe blog lezen. En vandaag mag ik dus het stokje over nemen van Doe Mij Glutenvrij! Ik heb voor jullie bovenstaande kerstsnack in petto, maar eerst zal ik me voor alle nieuwe lezeressen even voorstellen.

The Coffee Type

Ik ben Marlot, 21 jaar en woon in het mooie Utrecht. Ik doe twee studies, Technische Bedrijfskunde in Eindhoven en Communicatie- en informatiewetenschappen in Utrecht, en werk daarnaast als communicatiemedewerker. In de zomer van 2013 kreeg ik te horen dat ik coeliakie heb. Een hele omslag en voor mij ook gelijk weer te beginnen met bloggen, destijds onder de naam Gluutloos. Onder tussen schrijf ik allang niet meer alleen over glutenvrij leven, maar is mijn blog een manusje van alles!

Kerstsnack

Goed, terug naar de kerstsnack dus. Heel simpel te maken en gewoon heel lekker! Het bestaat uit drie onderdelen: brownie, chocolade en een candy cane.

Brownie

Voor het recept heb ik me gebaseerd op het recept van Miss Glutenvrij, met een paar kleine aanpassingen. De volgende ingrediënten heb je nodig:

 • 150 gram roomboter
 • 100 gram melk chocolade
 • 3 eieren
 • 185 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 130 gram glutenvrije bloem
 • 40 gram cacaopoeder

En zo maak je het:

 1. Klop de eieren, donkerbruine basterdsuiker en de vanillesuiker.
 2. Smelt de boter en doe dit door het eimengsel.
 3. Zeef de bloem en voeg dit en de cacao toe aan het mengsel.
 4. Snij de chocolade in kleine stukjes en spatel dit door het mengsel.
 5. Vet een ronde bakvorm in en doe hierin je mengsel
 6. Bak je brownie in een voorverwarmde oven op 180 graden voor zo’n 30 minuten.

Kerstboom

Om er een echte kerstboom van te maken, zul je natuurlijk versiering toe moeten voegen. Ik heb dit zelf heel simpel gehouden met alleen groene chocola, maar je kan hier zo los mee gaan als je zelf wilt!

Voor de chocoladelaag heb je het volgende nodig:

 • 200 gram witte chocolade
 • Groene kleurstof (ik mengde gele en blauwe kleurstof van Dr. Oetker)
 • Een diepvrieszakje

Smelt de chocolade au bain-marie en voeg de kleurstof toe. Let wel op dat je de chocolade van het vuur haalt net voordat alles gesmolten is, zodat je klontjes kan voorkomen. Als de chocolade de juiste kleur heeft, doe je de chocola in een diepvrieszakje en sluit je de bovenkant af. Snij de brownie nu in taartpunten. Knip vervolgens een heel klein puntje uit een van de onderste hoekjes, zodat je de zak als spuitzak kan gebruiken, en versier je brownies!

Om het helemaal af te maken kan je nog een ‘stam’ toevoegen door een candy cane in onderkant te steken van de brownie.

Pin dit: