Selecteer een pagina

Girl Online, het eerste boek van Zoe Sugg

Toen ik hoorde dat Zoe Sugg een boek uit zou brengen, was ik gelijk enthousiast. Als grote blogger en vlogger is zij een voorbeeld voor mij en ik was dan ook echt benieuwd wat voor verhaal ze op papier zou zetten. Met pakjesavond mocht ik dit leuke cadeau uit pakken vandaag deel ik met jullie wat ik van Girl Online vond!

Penny is een 15 jarig meisje uit Brighton, die onder de naam Girl Online een blog bijhoudt. Op Girl Online schrijft ze over haar verborgen gevoelens over vriendschap, jongens, familie en de paniekaanvallen die ze sinds haar auto ongeluk krijgt. Als er op een dag iets ergs gebeurd, komt een trip naar New York als een goede ontsnapping. Daar ontmoet ze Noah, een knappe Amerikaanse muzikant. Penny wordt langzaam verliefd en deelt dit op haar blog. Als ze echter eenmaal weer terug is in Brighton, lijkt haar leven in te storten. Girl Online is niet de enige met een geheim…

Girl Online, het eerste boek van Zoe Sugg

Het verhaal trok me gelijk aan, omdat Penny een blogger is en er een serieus probleem, paniekaanvallen, wordt behandeld. Daarnaast volg ik Zoe Sugg, de schrijfster van het boek, ook graag en dus had ik hoge verwachtingen van het boek. Het begin was ik eigenlijk vrij tevreden mee en binnen twee dagen zat ik al bijna op de helft.
Jammer genoeg vond ik het daarna een stuk minder worden. In het stuk waar Penny verliefd wordt, wordt er zo mierzoet geschreven dat je er bijna een suiker kick van krijgt. De cheesiness druipt er vanaf. Pas vanaf dat punt kreeg ik het gevoel dat het boek meer voor 12 jarigen was geschreven dan voor mijn leeftijdscategorie. Jammer, want veel van Zoe’s volgers vallen ook in de oudere categorie. Ik merkte ook gelijk dat ik minder zin had om verder te lezen en dus bleef mijn boek ’s ochtends en ’s avonds wat langer onaangeroerd.
Gelukkig werd het laatste stuk weer wat beter. Zodra de liefde weer wat naar de achtergrond verdwijnt, worden de zinnen weer normaler – alhoewel het nog altijd enigszins kinderlijk is geschreven.

Girl Online, het debut boek van Zoe Sugg

Om eerlijk te zijn heeft dit boek me een beetje teleurgesteld. Ik ben geen enorme chicklit lezer, maar ik had wel een betere schrijfstijl verwacht en daarnaast had ik ook meer informatie over paniekaanvallen willen krijgen. Nu werd het nogal simpel afgedaan met enkele trucjes om het onder controle te krijgen en een jongen (en de bijkomende verliefdheid), die de aanvallen verminderde. Moeten we dan zo afhankelijk zijn van jongens? Ik ben geen feminist, maar om nou continue het beeld te schetsen dat er een prins op het witte paard langs komt waaien, die alles beter maakt, is ook een beetje overdreven. Misschien is dat ook wel wat het verhaal zo kinderachtig maakte; het standaard ‘de jongen redt de dag’ verhaal. Waar blijft die girl power?!

Desalniettemin zou ik het boek wel aanraden. Het boek leest gemakkelijk en snel en ondanks de kinderlijkheid is het een leuk verhaal. Ik ben natuurlijk als blogger een beetje bevooroordeeld, maar het is gewoon heel leuk om een keer iets van de online wereld te zien in een boek. Girl Online is ook zeker leuk voor jonge meiden, doordat de Engelse schrijfstijl niet erg moeilijk is. Als je nog nooit een Engels boek hebt gelezen, is dit een goed begin!

Girl Online kan je bestellen voor €12,99.