Selecteer een pagina

Oliebol

Vorig jaar was mijn eerste jaartje glutenvrij. Het meest verschrikkelijke vond ik nog wel dat ik alle heerlijke feestelijke hapjes moest missen, zoals natuurlijk oliebollen. Gelukkig waren we vorig jaar op vakantie en heb ik het dus niet zo erg gemist. Dit jaar bleven we echter thuis en dus besloot ik zelf oliebollen te bakken! Vandaag deel ik dit heerlijke recept, zodat je de jaarwisseling goed kan inluiden!

Ingrediënten

  • 250 gram Brot-Mix (Mix B) van Schär

  • 250 ml lauwe melk

  • 1 ei

  • 15 gram gist (ik gebruikte twee hele zakjes)

  • 20 gram boter

  • 12 gram witte basterdsuiker

  • Een beetje geraspte citroenschil

  • 1 à 2 gram zout (ik gebruikte 2 gram maar vond dit eigenlijk net iets teveel)

Overige benodigdheden

  • Frituurpan

  • Frituurvet

  • Schone theedoek

Bereiding

Los de gist op in de lauwe melk. Ik heb de melk even opgewarmd door hem in de magnetron te zetten. Zorg er wel voor dat je melk echt goed lauw is, anders lost de gist niet zo makkelijk op. Doe de Mix B in een grote beslagkom (die het liefste de oven in kan). Maak een kuiltje in het midden en doe daarin de boter met de basterdsuiker. Ik heb de boter eerst laten smelten in de magnetron en heb vervolgens de boter en de basterdsuiker gemengd, voordat ik het mengsel bij het meel gooide. Giet vervolgens de melk met het gist erbij en meng alles door elkaar (ik heb dit met mijn handen gedaan, maar het wordt wel echt een plakdeeg dat aan je handen blijft hangen). Als het deeg mooi glad is geworden kan je het ei, de geraspte citroenschil en het zout erbij toevoegen en het nogmaals goed mengen. Als dit klaar is kan je een schone theedoek over de kom leggen en het deeg een uur lang laten rijzen. Ik heb dit gedaan door de kom in een heteluchtoven te zetten op 45 graden (in een normale oven zal dit dus 50 graden worden). Als je deeg verdubbeld is (of zelfs nog meer) is het deeg klaar en kan je gaan frituren.

Verwarm het vet tot 175 graden. Let er goed op dat dit klopt, anders wordt de binnenkant van je oliebol niet goed gaar. Gebruik een ijslepel of twee eetlepels om balletjes uit het deeg te halen en ze in het vet te plaatsen. Je kunt er ongeveer 5 tegelijk bakken. Als de onderkant goudbruin is kan je ze omdraaien om de andere kant ook te bakken. In totaal zal een oliebol ongeveer 5 minuten moeten bakken. Zodra ze klaar zijn kan je ze eruit halen en laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

Met dit beslag maakte ik ongeveer 10 oliebollen (afhankelijk van hoe groot je ze maakt). Mocht je de dag erna er ook nog van willen genieten, dan kan je ze luchtdicht bewaren en in de magnetron weer even opwarmen! Serveren met poedersuiker en je kan smullend het nieuwe jaar vieren!

Oliebol2

Eet smakelijk en alvast een gelukkig nieuwjaar!

Dit is een gesponsord artikel