Selecteer een pagina
Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik heb het stokje gekregen van Ik Ben Glutenvrij en onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef.

Ik schrijf vandaag over een heerlijke simpele sint traktatie! Maar eerst stel ik mezelf even kort voor, voor alle nieuwe bezoekers:

Wat leuk dat je (nieuw) op mijn blog bent! Ik ben Marlot (20) en weet nu ruim 2 jaar dat ik coeliakie heb. Best een omschakeling – met vallen en opstaan – maar ook een ervaring waar ik veel van geleerd heb. Het was gelijk ook een mooie reden om het bloggen weer op te pakken en dat resulteerde in dit online plekje.
Tegenwoordig schrijf ik eigenlijk niet meer zo veel over glutenvrij, maar vooral over lifestyle. Het komt erop neer dat ik schrijf over heel veel dingen die me interesseren, zoals hotspots, mijn ongezouten mening, kleding, vragen die ik tegenkom in het leven en nog veel meer van mijn hersenkronkels.
Ik hoop je te kunnen vermaken of aan het denken te zetten met mijn blogs.

Sint Schuimpjes

December is één van mijn favoriete maanden, zo niet mijn favoriet. Het is een tijd van feesten, gezelligheid en op de bank hangen in pyjama’s, kijkend naar kerstfilms. Veel beter ga je het niet krijgen! Ondertussen vind ik het echter ook een lastige maand. Mijn allereerste glutenvrije december vond ik alles behalve fijn. Veel glutenvrije opties waren er niet, en de opties die er wel waren, waren óf niet lekker óf kosten veel te veel voor een mini zakje.
Het werd dus al gauw duidelijk dat ik zelf aan de slag moest. Ik kan je alvast verklappen: dat eerste jaar mislukte een groot gedeelte van mijn experimenten (lees: uitgelopen koekjes en uit elkaar gevallen pepernoten)! Ondertussen gaat het gelukkig beter, heb ik een aantal lekker recepten en probeer ik steeds meer dingen uit.

Zo zag ik laatst versierde meringues en leek het me meteen leuk om dit in Sinterklaas stijl te proberen. Zo gezegd zo gedaan en dus dook ik vorige week de keuken in. Het resultaat zie je hierboven, zijn ze niet leuk?

Benodigdheden (voor 21 losse schuimpjes, 7 sint figuren):

  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • Decoratiestiften (‘Kleur’ en ‘Choco & Karamel’ van Dr. Oetker)
  • Evt. kleurstof

Zo maak je ze:

Zorg er eerst voor dat al je materiaal vetvrij is. Doe vervolgens de eiwitten en suiker in een bak en klop dit. Blijf net zo lang doorkloppen tot er stijve, glanzende, witte pieken ontstaan. Als je de bak omdraait, zou alles erin moeten blijven zitten. Vervolgens kan je evt. met kleurstof aan de gang gaan. Zoals je ziet zijn mijn sint schuimpjes roze. Ik heb wat van de meringuemix apart in een bak gedaan en daar wat roze kleurstof doorheen gespateld. Voor de zwarte pietjes heb ik alleen het bovenste toefje een kleur gegeven.

Doe de meringue mix in een spuitzak en spuit het op een bakplaat. Voor de sintjes heb ik 3 toefjes van het roze mengsel bovenop elkaar gespoten, voor de pieten dus 2 witte en daarna nog een roze. Zet dit in een voorverwarmde oven op 100 graden, voor ongeveer 1,5 uur. Dit is wel een beetje afhankelijk van de grote van je schuimpjes en hoe je ze wilt hebben (zacht van binnen of helemaal droog).
Als je schuimpjes zijn afgekoeld kan je gaan decoreren. Met de decoratiestiften heb ik er dus zwarte pieten en sinterklaasjes van gemaakt, maar je kan echt van alles maken! Dit is trouwens ook heel leuk om samen met kinderen te maken!
Ik ben heel blij met het eindresultaat en ga ze zeker vaker met mijn zusjes maken!

#decemberglutenvrij

De volgende blogger voor #DecemberGlutenvrij:

Morgen is er weer een nieuwe blogger aan de beurt! En dat is …. * Tromgeroffel * Glutenvrij genieten! Ik ben benieuwd wat zij in petto heeft!