Selecteer een pagina

Geld. Het speelt een belangrijke rol in ons leven. Dagelijks zien we er nieuws berichten over voorbij komen. Jongeren vervalsen biljetten, gezinnen durven verhuizen weer aan en Griekenland moet misschien de Euro verlaten. Een kleine greep aan nieuwsartikelen van de afgelopen tijd, die allemaal met geld te maken hebben. Het kan niet anders dat ook jij ermee te maken hebt. Je spaart misschien voor een nieuwe mobiel, hebt een bijbaantje voor wat extra’s of moet maandelijks je vaste lasten betalen. Ook op de lange termijn houden we ons er mee bezig: welke studie je gaat doen, hangt van meer af dan van alleen wat je leuk vindt. Er moet nou eenmaal brood op de plank komen. Maar wat als geld geen rol zou spelen?

Als geld geen rol zou spelen, zou je dan doen wat je nu doet? Zou je de studie volgen die je nu volgt of gevolgd hebt? Zou je dezelfde baan hebben? Zou je dezelfde toekomstplannen hebben? Zou je zelfs nog wel in Nederland wonen?

Zonder het misschien altijd zo door te hebben, heeft geld een hele grote invloed op ons leven. We kiezen een baan die de kosten kan betalen, kiezen een studie die een goede banen perspectief heeft en slaan dingen over omdat het teveel geld kost. Geld heeft een grote invloed op de keuzes die we maken, zowel op korte als lange termijn.

Tijdens het proces rondom mijn studiekeuze kreeg ik vaak de vraag wat ik nou echt leuk vond. Een hele lastige vraag, zo vond ik zelf. Natuurlijk kon ik de standaard antwoorden geven: schrijven, fotograferen en al mijn andere hobbies. Maar al die antwoorden waren in mijn ogen fout. Ik vond die dingen wel leuk, maar was er altijd van overtuigd dat ik daar niets aan had bij het maken van mijn studiekeuze, bij het opstellen van mijn toekomstplannen. Met die hobbies kon ik mijn geld niet verdienen.

“Wat als geld geen rol zou spelen?” kreeg ik laatst als vraag. “Wat zou je dan willen doen?” Het zette me aan het denken. Als ik de volgende ochtend wakker zou worden en geld niet meer bestond, wat zou ik dan doen? Aan de ene kant een lastige vraag, maar tegelijkertijd maakte het me duidelijk wat ik nu echt wilde. Uiteindelijk leidde die vraag ertoe dat ik nu een tweede studie ga doen. In plaats van mijn huidige studie als doel te zien, zie ik mijn hem nu meer als een manier om mijn dromen waar te maken. Geld zou niet een doel moeten zijn. Het is een hulpmiddel.

Geld geen rol laten spelen heeft iets bevrijdends. Het is een stressfactor die weg valt en geeft een hele nieuwe kijk op het leven. Opeens voelt het niet meer zo gek om iedere dag met je hobbies bezig te willen zijn.

Natuurlijk zal je nog steeds wel reeël moeten zijn. Hoe je het wendt of keert, je zult moeten eten en drinken. En dat gaat nou eenmaal lastig zonder geld. Maar dat betekent niet dat je hele leven daarom moet draaien.

Deze quote komt uit onderstaande video (die je zeker even moet kijken!) : “You’ll be doing things you don’t like doing, in order to go on living, that is to go on doing things you don’t like doing. Which is stupid.” Hij vat misschien wel samen waar ik al die tijd tegen aan liep. Als ik nu al niet mijn passies kan doen, maar alleen maar bezig ben met ervoor zorgen dat het financieel goed zit, hoe gaat me dat dan ooit wel lukken? Je hebt maar één leven, één keer de tijd om te doen wat je wilt doen. Waarom zou je dat verspillen aan iets wat je niet leuk vind?

Als jij morgen wakker zou worden en geld niet meer bestond, zou je dan nog hetzelfde doen? Zou je dan nog je bed uitkomen en naar je werk gaan? Zou je dezelfde studie volgen? Wat zou jij doen, als geld geen rol zou spelen?

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=r78MjsMw66c[/embedyt]