Selecteer een pagina

De tentamens zitten erop en een nieuwe periode is weer aangebroken. Vol goede moed ga je er in: dit keer ga je echt bij blijven! Binnen een paar weken loop je echter alweer dramatisch achter. Herkenbaar? Het klinkt zo leuk, die goede voornemens, maar vaak komt er niets van. Met als gevolg dat je iedere keer weer flink kan stressen voor je tentamens. Veel fijner is het om de hele periode het gevoel te hebben dat je op schema ligt. Gelukkig maak je met deze tips in ieder geval een vliegende start aan je periode!

Plannen

Vaak beginnen de problemen door een slechte of ontbrekende planning. De eerste week ga je braaf naar je colleges en probeer je braaf je huiswerk te doen, maar zodra blijkt dat het iets meer is dan je had verwacht, begin je achter te lopen en is het moeilijk om dat weer in te halen.

Zonde, want met een goede planning kan je een hoop problemen voorkomen! Persoonlijk werk ik met twee agenda’s: een digitale en een papieren. In die digitale agenda zet ik al mijn afspraken of plekken waar ik moet zijn, zoals hoorcolleges. Handig, want als er weer eens dingen verschuiven, hoef je niet te gaan krassen. Mijn papieren agenda gebruik ik als een soort to do planning. Ik begin met het opschrijven van mijn huiswerk, deadlines en toetsen voor de hele periode. Vervolgens maak ik iedere keer voor een week, een paar dagen of een dag een to do lijstje (in mijn agenda). Zodra ik iets af heb markeer ik het geel.

Mijn agenda’s helpen me zo om alles overzichtelijk te houden en ook makkelijker in te zien hoeveel tijd ik daadwerkelijk heb om andere (leuke) dingen in te plannen.

Plan studiemomenten in

Nu je een goed overzicht heb je met je agenda, is het tijd om je studie-uren in te plannen. Probeer een vast moment in de week in te plannen wanneer je gaat studeren. Door het inplannen van een vast moment komt het in je ritme en zal je makkelijker geconcentreerd aan de slag kunnen gaan.

Daarnaast is het goed om een vast moment in te plannen, omdat je dan minder snel gaat schuiven met je studiemomenten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om toch af te spreken en te denken ‘oh, dat doe ik vanavond wel’ om het vervolgens te vergeten, of iets anders gepland te hebben of je werk niet op tijd af te krijgen. Dwing jezelf om iedere keer weer te kijken naar alle taken die je moet doen en hoeveel tijd ze je ongeveer zullen kosten. Maak op basis daarvan een planning en controleer als je taken af zijn hoe lang je daadwerkelijk erover gedaan hebt. Zo leer je gelijk ook beter in te schatten hoe lang iets je kost.

img_3569

Werk vooruit

Binnen een blok heb je altijd rustige en drukke weken, door deadlines en toetsen. Vaak heb je naast die deadlines en toetsen ook nog gewoon huiswerk, terwijl je het liefste alleen zou gaan zitten leren. Daarom probeer ik de eerste week (of zelfs vóór de eerste week) extra veel werk te doen. Zo moet ik voor mijn studie in Utrecht vrij veel artikelen lezen en de bijbehorende studievragen maken. Niet heel moeilijk, maar wel erg veel werk. Dit is iets wat je makkelijk alvast voor de hele periode – of een gedeelte – kan doen. Dat scheelt een hoop stress in de drukkere weken.

Nog een bijkomend voordeel is de herhaling. Om stof echt goed op te slaan is het belangrijk dat je het meerdere keren herhaald. Aan het begin van de periode lees ik dus de artikelen en maak ik de vragen en vervolgens probeer ik iedere week het artikel van die week nogmaals te lezen. Ofwel aandachtig, door het te lezen en mijn antwoorden nog een keer na te lopen, of door het even te scannen. Zo heb je de stof al twee keer gezien voordat het überhaupt in de les is behandeld.

Leer mono-tasken

Tegenwoordig leven we in een wereld omringt door technologie. Dat heeft zeker grote voordelen – ik zou nu ergens in Duitsland zijn zonder Google Maps – maar ook nadelen. Een van die nadelen is dat onze hersenen zich aanpassen aan onze situaties en dus aan hoe wij informatie binnen krijgen. In feite traint de online wereld ons om korte momenten te kunnen concentreren. En dat wordt een probleem als je op iets groters moet focussen.

Je zult het vast zelf ook wel eens gemerkt hebben: je leest een boek of lang artikel, maar ondertussen scroll je door je Facebook timeline, doe je een spelletje of maak je een to do lijst. Dat multi-tasken lijkt misschien effectief, maar is het uiteindelijk niet. Die grotere taken vereisen namelijk aandacht en concentratie.

Oké, maar hoe doe je dat mono-tasken dan? Begin met het wegleggen van je telefoon. En nee, leg hem niet op zo’n korte afstand dat je nog ieder berichtje hoort en meteen naar je telefoon rent. Het beste werkt het als je je telefoon in vliegtuig modus of uit zet en uit het zicht legt.
Stel vervolgens een timer in voor een half uur (of korter, afhankelijk van hoe goed je bent in concentreren). Ga in die tijd werken aan één taak. Of het leuks is of iets saai maakt niet uit, zolang je maar voor een half uur aan één ding werkt. In het begin zal dit moeilijk zijn, maar hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt.

img_3604

Begin!

Van het (op tijd) starten aan een opdracht tot het aanleren van een nieuwe gewoonte: het lijkt zo lastig. Oké, misschien is dat ook een beetje zo. Je hersenen zijn namelijk zo ‘geprogrammeerd’ dat je makkelijker in oude gewoontes valt dan aan nieuwe begint. Maar daar staat tegenover dat, zodra je begonnen bent, het steeds makkelijker wordt om jezelf iets aan te leren. Je hersenen maken namelijk een nieuwe verbinding zodra je iets op een bepaalde manier doet. Hoe vaker je dit pad volgt, hoe meer je hersenen geneigd zijn dit pad standaard te gaan volgen.
Daar komt nog bij dat hoe langer je een oude, slechte, gewoonte uitvoert (zoals uitstellen) hoe sterker je hersenen zullen proberen dit opnieuw te doen. Je kunt dus beter vandaag dan morgen beginnen met een nieuwe gewoonte!

Hou een grote schoonmaak

Bij de start van een nieuwe periode heb je als het goed is ook iets meer tijd over. Dit is dan ook het perfecte moment om een grote schoonmaak te houden: organiseer je spullen, gooi oude dingen weg en het belangrijkste: zorg dat je bureau leeg is!

A clean desk is a clean head is niet voor niets een bekende uitspraak. Alles wat we zien selecteren en organiseren onze hersenen. Het is dus vrij simpel: hoe meer je ziet, hoe meer je hersenen binnen krijgen en dus hoe meer aandacht je moet besteden aan het selecteren en organiseren. Met als gevolg dat je minder aandacht kan besteden aan dat wat je daadwerkelijk wil doen.

 

Wat is jouw favoriete manier om een goede start te maken?